formalności po stronie sprzedającego samochód
Zwiń
X
-
formalności po stronie sprzedającego samochód
mam takie pytanko, jakie są obowiązki sprzedającego samochód po jego zbyciu ? dodam samochód sprzedany na umowę kupna sprzedaży, informować kogoś np. wydział komunikacji, ubezpieczyciela, urząd skarbowy :?::diabelski_usmiech, pytanie kieruję do osób, które mają wiedzę z doświadczeń tegorocznych, gdyż podobno coś się zmieniło :szeroki_usmiech
"Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"
-
-
Na byłym właścicielu samochodu ciąży obowiązek zawiadomienia o zbyciu zarejestrowanego pojazdu. Mówi o tym art. 78 ust. 2 ustawy – Prawo o ruchu drogowym: „Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nie przekraczającym 30 dni starostę o nabyciu lub zbyciu pojazdu.
[ Dodano: Pią 05 Sie, 11 22:32 ]
i weź potwierdzenie zgłoszenia(najlepiej kopię druku jaki złożyłeś z pieczęcią z datownikiem.
[ Dodano: Pią 05 Sie, 11 22:36 ]
Jeśli podatek płaci kupujący(tak jest na ogół), to Skarbówce nic nie zgłaszasz.
Warto jak najszybciej zawiadomić ubezpieczyciela. Jeśli miałeś oc na okres dłuższy niż 2 miesiące od daty sprzedaży, to należy Ci się zwrot części składki przypadającej na każdy pełny miesiąc jak 1/12 rocznej składki minus jeden miesiąc. Szczegółów dowiesz sięu ubezpieczyciela, bo i tak go musisz odwiedzić.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez paulob1Warto jak najszybciej zawiadomić ubezpieczyciela. Jeśli miałeś oc na okres dłuższy niż 2 miesiące od daty sprzedaży, to należy Ci się zwrot części składki przypadającej na każdy pełny miesiąc jak 1/12 rocznej składki minus jeden miesiąc. Szczegółów dowiesz sięu ubezpieczyciela, bo i tak go musisz odwiedzić.
Komentarz
-
-
Zgadza się, bo od kilku lat ubezpieczenie jest "przypięte" do auta, a nie do jego właściciela.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Wszystko zależy od tego, co uzgodnili sprzedający z kupującym. Jeśli kupującemu bardziej opłaca się zrezygnować z OC, bo np w tym Towarzystwie wywindowali ceny, a w innym ma lepszą ofertę, to wtedy jest inna bajka.
Napisałem tylko,że sprzedający ma do tego prawo z mocy Ustawy o Ubezpieczeniach.
Mnie np nie opłacało się brać pakietu ubezpieczeń w Salonie na nowe auto, bo ma m full zniżki i było kilka ubezpieczalni, które dawały lepszą ofertę, niż te w salonie, ale to inna inszość....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez paulob1Wszystko zależy od tego, co uzgodnili sprzedający z kupującym. Jeśli kupującemu bardziej opłaca się zrezygnować z OC, bo np w tym Towarzystwie wywindowali ceny, a w innym ma lepszą ofertę, to wtedy jest inna bajka.
Napisałem tylko,że sprzedający ma do tego prawo z mocy Ustawy o Ubezpieczeniach.
Mnie np nie opłacało się brać pakietu ubezpieczeń w Salonie na nowe auto, bo ma m full zniżki i było kilka ubezpieczalni, które dawały lepszą ofertę, niż te w salonie, ale to inna inszość....
Komentarz
-
-
Najlepiej pozgłaszać sprzedaż auta gdzie się tylko da. Można w ten sposób uniknąć późniejszego, ewentualnego biegania po urzędach i tłumaczenia się z tego co zrobił nowy właściciel. Ja już to przerabiałem, jak po pół roku od sprzedania auta przyszły do mnie wezwania do zapłaty za mandaty, które dostali nowi właściciele.
Z OC zależy jak się dogadasz z kupującym - albo on zgadza się z zrezygnować z twojej polisy i dostaniesz zwrot kasy, albo doliczasz sobie parę groszy do ceny samochodu. Tak czy inaczej lepiej podrzucić do ubezpieczyciela kopię umowy i spisać krótką notatkę, że to nie jest już twoje auto.
Komentarz
-
Komentarz